Over ons
Hoe ontstond de Stichting Vrienden van de Eemhaven?
In juni 2014 werd het plan voor de herbouw van een stellingoliemolen de "Oliemolen" - ook bekend onder de naam 'De Rijzende Zon' - aan de Eemhaven in Amersfoort voor het eerst gepresenteerd. Vanuit de politiek werd er - gemengd - positief gereageerd.
Omdat de plek - Blok 3 aan het Eemhavenplein - een zeer hoge financiële boekwaarde had, was er wel scepsis. Het advies was om een voorlopige kosten begroting te maken.
In januari 2015 werd het uitgewerkte plan gepresenteerd bij de toenmalige wethouder*. Maar voordat de financiële kant verduidelijkt kon worden werd al duidelijke gemaakt dat het plan planologisch niet haalbaar zou zijn. De wethouder* was planoloog en zijn agenda richtte zich vooral op grootstedelijke hoogbouw en stedelijke verdichting. Een geheel andere visie.
In februari 2015, dus een maand later, werd het plan bij de plaatselijk stamtafel de ‘Keientrekkers’ gepresenteerd. Jan van ’t Hof schreef hierna een pleidooi voor de herbouw van de molen, die hij vervolgens inbracht als officieel burger initiatief. Uiteindelijk resulteerde dit in een raadsbijeenkomst. Helaas kreeg het plan in de raad geen meerderheid om verder uitgewerkt te kunnen worden.
Toen werd in april 2015 het ambitiedocument 'De Nieuwe Stad' door de raad aangenomen. Hierdoor werden bouwhoogtes tot 30 meter ook direct aan de Eemhaven mogelijk gemaakt.
Deze ontwikkelingen hebben een betrokken groep Amersfoorters op de been gebracht. Zij hadden - en hebben nog steeds - een andere visie voor dit eeuwenoude havengebied. De droom die hen voor ogen stond was een geheel andere invulling van 'Blok 3' aan het Eemhavenplein dan een appartementencomplex.
De groep zag zich daarom genoodzaakt om zich te verenigen en een stichting - Stichting Vrienden van de Eemhaven - op te richten om deze visie verder uit te dragen. Uiteraard doen zij deze werkzaamheden geheel onbezoldigd.
* Het betreft hier de wethouder P. van den Berg. Van den Berg heeft Amersfoort inmiddels verlaten en is als gedeputeerde, namens D66, geïnstalleerd in de provincie Utrecht.