Henk van Oostrum

Bestuurslid

Woonplaats Jericho, Amersfoort

 

Hallo ,

Daar ik een bewoner ben van de wijk Jericho in Amersfoort en aan de Eem woon op de Eemzijde en ik ook bijna dagelijks op de Eem vaar, wil ik me graag inzetten voor de stad en mijn woonomgeving. Daarom heb ik me aangesloten bij de SVE.

Over ons

Hoe ontstond de Stichting Vrienden van de Eemhaven?  
Juni 2014 werd er een plan gepresenteerd voor de herbouw van een stellingoliemolen, de "Oliemolen" (ook bekend onder de naam "De Rijzende Zon") aan de Eemhaven in Amersfoort. Vanuit de politiek werd er gemengd positief op gereageerd. Omdat de plek (Blok 3) een hoge boekwaarde heeft was er veel scepsis. Het advies was om een solide begroting te maken. Januari 2015 werd het uitgewerkte plan gepresenteerd bij de wethouder*. Voordat de financiële kant verduidelijkt kon worden werd ons duidelijke gemaakt dat het plan planologisch niet mogelijk was. De wethouder* is planoloog en denkt vooral in grootstedelijke hoogbouw en verdichting.


In februari 2015 werd het plan bij de plaatselijk stamtafel de ‘keientrekkers’ gepresenteerd. Jan van ’t Hof schreef hierna een pleidooi voor de herbouw van de molen die hij vervolgens inbracht als officieel burger initiatief. Uiteindelijk resulteerde dit in een raadsbijeenkomst. Het plan kreeg geen meerderheid van de raad om verder uitgewerkt te worden. In april 2015 werd het ambitiedocument "De Nieuwe Stad" door de raad aangenomen. Hierdoor worden bouwhoogtes tot 30 meter direct aan de Eemhaven mogelijk gemaakt.   


Deze beide ontwikkelingen heeft een betrokken groep Amersfoorters op de been gebracht die een andere visie hebben voor dit eeuwenoude havengebied. Deze groep zag zich genoodzaakt om zich te verenigen en als bestuursleden hun werkzaamheden onbezoldigd doen.  


Op 8 juni 2015 werd de oprichting van de Stichting Vrienden van de Eemhaven een feit.

* Het betreft hier de wethouder P. van den Berg. Van den Berg heeft Amersfoort inmiddels verlaten en is als gedeputeerde, namens D66, geïnstalleerd in de provincie Utrecht.

Stel je eens voor dat de invulling van "Blok 3" een andere is dan een appartementencomplex. SVE ondersteunt het idee van "Het herrijzen van Olymolen ‘De Rijzende Zon’".molen1Klik hier voor meer informatie.

Laurens Olieman

Laurens Oliemolen2

Secrtaris

Woonplaats Amersfoort

Als initiatiefnemer van de oliemolen op het Eemplein en bewoner en ondernemer in het Eemhavenkwartier voel ik mij betrokken bij de stadsontwikkeling van het Eemhavenkwartier. Na een leven als machinist ben ik in 2008 begonnen als ondernemer met de verbouwing en exploitatie van de Inspiratieboot te Amersfoort.

Ik vind het interessant hoe de processen werken rondom stadsontwikkeling. Hierin zie ik een verschuiving qua aansturing. De traditionele regiepositie van gemeente en projectontwikkelaar verschuift richting bewoners en andere betrokkenen die ‘’iets’’ met het betreffende gebied hebben. Dit vergt een andere houding van de overheid en wij als Stichting hopen de overheid hierbij te helpen. Niet door te zeggen dat ze het fout doen maar meer in een verbindende rol. Om als Stichting in zo’n rol te komen hebben we een achterban nodig en een toekomstvisie voor het Eemhavenkwartier. Hierin ligt onze opdracht voor de komende tijd.

Ruud Luchtenveld

Ruud Luchtenveld 320

Voorzitter
Woonplaats Hoogland, gemeente Amersfoort

Reeds op jonge leeftijd ontwikkelde ik belangstelling voor politiek en openbaar bestuur . Na een juridische opleiding aan de Rijksuniversteit Utrecht werkte ik aanvankelijk voor de Kamer van Koophandel en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook was ik enige jaren advocaat. Maar de blauwe draad in mijn leven is toch politiek en openbaar bestuur. Ik was erg lang gemeenteraadslid en ook bijna 12 jaar wethouder in mijn geboortestad Amersfoort. Ook was ik ruim acht jaar lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer , enkele jaren lid van Provinciale Staten van Utrecht en wethouder (van buiten de raad) van Lelystad.


Ik heb grote affiniteit met ruimtelijke ontwikkelingen, leefbaarheid , toerisme en recreatie en verkeer.
Als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Eemhaven zet ik mij in om de kwaliteit van de prachtige Eemhaven en de relatie met de historische binnenstad van Amersfoort te behouden en waar mogelijk te versterken, waarbij ik uitdraag dat eventuele nieuwbouw met respect voor de haven , de historie en de leefomgeving behoort plaats te vinden.

Anneke Robbertsen

Anneke2

Penningmeester

Woonplaats Amersfoort

Graag stel ik mij eerst even voor: Woudenberg is het dorp waar ik: geboren, opgegroeid en getrouwd ben, in verschillende huizen heb gewoond, onze twee kinderen zijn geboren en altijd gewerkt heb. Gewoon een 'Huisje-boompje-beestje' leven tot ... onze kinderen in 2012 tegelijk het huis uit gingen. Het 'lege-nest-syndroom' sloeg toe. Daardoor kregen we samen de gedachte om ons leven op z'n kop te gooien en als landrotten op het water te willen gaan wonen. Na twee jaar bedenk,- en voorbereidingstijd gingen we ervoor. Halverwege 2015 namen we een ligplaats op de Eem in Amersfoort over en kochten een geschikt vrachtschip. Deze hebben we zelf ontworpen en verbouwd - met hulp van werven - tot ons varende woonschip. We hebben de ziel van het schip zoveel mogelijk proberen te behouden en hebben veel oude spullen hergebruikt. Ook hebben we bij onze ligplaats een sleepboot uit 1929 overgenomen. Ons doel was dit varende erfgoed te behouden voor de sloop. Dit is gelukt! We hebben kopers gevonden die deze sleper weer helemaal naar originele staat gaan herstellen.

Vanaf het begin van dit avontuur schrijf ik op mijn persoonlijke blog wekelijks berichten op Facebook - Woonschip Robbedoes. Mijn eerste blog had de titel DROMEN-DURVEN-DOEN! Als 'kers op de taart' zijn we zelfs uitgeroepen tot de landelijke 'Woonboot van het jaar'. Wij wonen vanaf oktober 2016 hier met zeer veel plezier en zijn nu stapje voor stapje het prachtige bruisende Amersfoort aan het ontdekken. Ook gooien we het liefst regelmatig de trossen los om met ons 'huis' op pad te gaan.

Waarom ik mij wil inzetten voor SVE:
Wij wonen op de mooie meanderende rivier de Eem - vlakbij de prachtige Eemhaven en het historische stadscentrum van Amersfoort - ik koester het industriële erfgoed met het daarbij behorende historische karakter en de Eemhaven is van grote betekenis voor de geschiedenis en ontwikkeling van onze stad Amersfoort.

Door dit bovenstaande past - waar SVE zich voor inzet - goed bij mij. Ik vind dat wij - als inwoners en gemeentebestuur van Amersfoort - met z'n allen de ziel van dit gebied moeten koesteren, bewaken en zoveel als mogelijk behouden om zo een duurzame toekomst voor dit prachtige gebied aan het water te creëeren!  

Het zou toch zo zonde zijn dat als wij straks op bejaarde leeftijd zien wat er rondom de Eem gebouwd is en denken: hadden we maar beter opgelet!

Groeten vanaf onze prachtige rivier de Eem!

Joke Sickmann

Joke Sickmann2

Bestuurslid

Woonplaats Amersfoort

Ik ben in Amsterdam geboren, in Amsterdam-West, in het stadsdeel dat later ook wel de Baarsjes is genoemd. In de negentiende eeuw was dat nog een tuindersgebied. Halverwege de jaren ’50 heb ik . de opleiding Sociaal Cultureel Werk gevolgd aan de Katholieke Sociale Academie “de Aemstelhorn” . Mijn school stond – bij wijze van spreken – in de achtertuin van het Rijksmuseum. Die opleiding heeft mijn richting in het leven bepaald.

In 1991 heb ik mij gevestigd in Amersfoort. Na verloop van tijd ben ik actief geworden in het Soesterkwartier. In 2000 heb ik samen met Jan Wery een fotoboek over het Sasje gemaakt. Het Sasje was het volkswijkje vlak bij de Eem, thans Eemplein, en dus achter de voormalige Oliemolen, later de fabriek van Van Nieuwenhuizen. In 2003 heb ik samen met enkele andere Amersfoorters Siesta (Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort) opgericht. Na tien jaar Siesta was het tijd om mij wat meer te gaan verdiepen in andere onderwerpen. Amersfoort is een zeer mooie en ook gastvrije stad. De geschiedenis ligt hier voor het oprapen.

Ik wil mij graag inzetten voor een leefbare samenleving. Ik geloof dat wij Amersfoorters, in respect voor elkaar, en in goede samenwerking, veel tot stand kunnen brengen. De Eemhaven is een prachtig gebied. De Eem is van grote betekenis voor de geschiedenis en de ontwikkeling van onze stad. Ik wil daarom graag een goede vriend van de Eemhaven zijn. Het is voor mij beslist de moeite waard om mee te werken aan de doelstellingen van de Stichting Vrienden van de Eemhaven.

Francis Hazekamp

Francis Hazekamp 02Bestuurslid
Woonplaats Amersfoort

Ik was o.a. stewardess, verkocht recreatiewoningen en villa’s in Nederland en aan de Côte d’Azur (7 jr.) was consulente bij Arbeidsbureau (4 jr) en regionaal personeelsadviseur bij SNS Bank (13jr).

Werk sinds 1988 als freelance redactrice/presentatrice (zzp-er) voor zowel lokale (Omroep Amersfoort) , regionale (RadioM, RTV Utrecht, Omroep Flevoland., RTV Oost) en landelijke (NOS, SBS6/Net5, TV Curaçao) radio- en TV stations. Ik geef trainingen op het gebied van communicatie en presentatie. Produceer en presenteer seminars, evenementen en festivals o.a. De Lotto, Unicef, Amersfoortse Jazz 3 daagse, Regionaal Songfestival, Dutch Open Tennis, Arte Ganza wereldfestival, Dias Latinos, Plazas Latinos, Koningsdag, Literair Diner, Nacht vd Literatuur en diverse koren (kerst) concerten etc. Speelde één van de hoofdrollen in lokale TV show en in cabaretprogramma’s. Ben als voice over actief; mijn stem is te horen in stationcalls, commercials, documentaires en bedrijfsfilms.

Sinds 2014 actief voor PvdA, kandidaat gemeenteraadslid, ombudsteam, campagneteams en werkgroep wonen. Sinds 2015 lid AB Stichting Vrienden vd Eemhaven.

Ik vind het heel belangrijk dat wij samen (gemeente, bewoners, etc.) nadenken over de toekomst van onze mooie haven en het gebied er omheen.

Ben geboren in Bandoeng (Ned. Indië) en woon in Amersfoort. Ik hou o.a. van golfen, tuinieren, schaken, tv kijken (beetje beroepshalve), “keramieken”, snorkelen, reizen, lekker eten en koken voor familie en vrienden.

Isabel Son

isabel sonBestuurslid
Woonplaats Amersfoort

Ik ben econoom, Universiteit van Amsterdam en heb een MBA van Columbia Business School, New York. Ik ben een financieel onderlegde, professioneel opgeleide business strateeg ik en heb meer dan 20 jaar internationale commerciële ervaring.

Ik woon al ruim tien jaar in Amersfoort en in die tijd heb ik zeer veel zien veranderen in de stad. Natuurlijk is de ontwikkeling niet te stoppen en ook in Amersfoort is er behoefte aan woonruimte voor meer en meer mensen. Maar hierbij zie ik het belang van een evenwichtige ontwikkeling, waar ruimte is om te wonen, werken én recreëren. Het stadshart moet niet alleen woon- en werklocaties bieden, maar ook leefbaar zijn.

Amersfoort heeft een zeer lange historie en deze heeft veel te maken met de Eem en de Eemhaven. Dat moet voor mij ook zo blijven en daarom zet ik me graag in voor de Stichting Vrienden van de Eemhaven.

Het bestuur van de SVE zoekt versterking

Het bestuur van de SVE zoekt versterking

Wij zoeken een enthousiaste Amersfoorter die zich graag wil inzetten voor het gebied langs de Eem. Het Eemhavengebied is belangrijk voor Amersfoort. Naast bedreigingen qua hoogbouw zijn er ook heel veel kansen.

Kortom; heb jij ideeën over dit gebied en wil je hier elke maand een aantal uren van je tijd insteken? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

© 2015-2019 Stichting Vrienden van de Eem | Alle Rechten Voorbehouden

Please publish modules in offcanvas position.