SVE Informatie markt - Onthulling oliemolen plaquette 'Het herrijzen van Oliemolen De Rijzende Zon' - Donderdag 11 April, 2019

Donderdag 11 april 2019 - precies dezelfde dag dat het gebouw van de Oliemolen molen de Rijzende Zon in 1940 instortte - zal de Stichting Vrienden van de  Eemhaven een plaquette onthullen als aandenken aan de molen en het historische stadsaangezicht vanaf het water van Amersfoort.

Oliemolen 001

SVE informatiemarkt

Zandfoort a/d Eem (hoek Eemlaan - Kleine Koppel)

Onthulling plaquette

Dit zal een tijdelijke plek zijn voor de plaquette. Bij de voltooiing van de inrichting van de water kant van het Eemplein zal de SVE plaquette van de Oliemolen een definitieve lokatie op het plein krijgen.

De reden voor de Oliemolen plaquette

De SVE wil een gedenkteken van Oliemolen de Rijzende Zon in de vorm van een plaquette plaatsen om aandacht te vragen voor het belang van een goede ruimtelijke inrichting van het oude havengebied nabij het Eemplein. Het plan om de oude molen te herbouwen is helaas niet gelukt, maar voor een goede toekomstige inrichting van de leefomgeving van Amersfoort en met name het gebied aan de oevers van de rivier de Eem wil de SVE zich inspannen.

De Eem en de Eemhaven, met als symbool de Oliemolen, hebben voor Amersfoort altijd een belangrijke functie vervuld. Dat was zo en moet ook zo blijven. We willen de stad vanaf het water bezien, zodat we het water als levendig element in onze stadsontwikkeling tot haar recht laten komen.

Het herrijzen van Oliemolen ‘De Rijzende Zon'

Middagprogramma donderdag 11 april

15.00 uur SVE informatiemarkt (Zandfoort a/d Eem)

16.00 uur Officiële programma: onthulling Oliemolen plaquette

16:15 uur Aansluitend borrel (Zandfoort a/d Eem)

17.30 uur Einde programma

Een ieder wordt van harte uitgenodigd de onthulling van de plaquette bij te wonen. De SVE zoekt naar medestanders, die haar doestellingen delen en zich hiervoor in woord, daad of financiële zin willen uitspreken.

oliemolen1                 De gemeente Amersfoort
                 De Nieuwe Stad
                 Thijs Trompert  & Marisja Smit van ATM Model Art
                 Fam Geesteranus
                 Latei
                 Heilijgers
                 Zandfoort aan de Eem
                 Ovade
                 Letterpers

Opinie: geen transparante besluitvorming bij Kop van Isselt en Eemoevers

door Ruud Luchtenveld

Al jaren wordt in Amersfoort gesproken over nieuwe ontwikkelingen langs de oevers van de Eem en in de Kop van Isselt (het gebied dat globaal wordt begrensd door de Amsterdamseweg, Industrieweg, de Ringweg Koppel en de Kwekersweg/Brabantsestraat)

Verkiezingsdebat Eemoevers

Op 9 februari organiseert de Stichting Vrienden van de Eemhaven een verkiezingsdebat over hoe om te gaan met de Eemoevers.
Met de komst van diverse nieuwbouw in het Eemhavenkwartier is een start gemaakt van de ontwikkeling van de Eemoevers. De komende jaren zullen nieuwe plannen gemaakt worden over de Kop van Isselt en misschien nog wel verder stroomafwaarts richting Eempolders.

Steen

Column | Ben benieuwd wat het koningspaar, lopend van de Koppelpoort naar het Eemplein, heeft gedacht. Misschien heeft Willem-Alexander achter zijn hand aan Máxima gevraagd wanneer ze hier de boel gaan afmaken. Gevolgd door een koninklijke kwinkslag: ‘Zul je altijd zien, Max, een dag te vroeg voor de achtbaan. Die RVD-planning deugt voor geen meter’.

Nog meer schaduw over de Eemhaven

Het tweede gebouw van 15 tot 28 meter hoog is dinsdagavond nogmaals door de raad goedgekeurd. De toren is iets verschoven en wit in gekleurd, een verbetering maar niet genoeg.

Pagina 1 van 5