Over ons

Hoe ontstond de Stichting Vrienden van de Eemhaven? 

In juni 2014 werd het plan voor de herbouw van een stellingoliemolen de "Oliemolen" - ook bekend onder de naam 'De Rijzende Zon' - aan de Eemhaven in Amersfoort voor het eerst gepresenteerd. Vanuit de politiek werd er - gemengd - positief gereageerd.

molen1Omdat de plek - Blok 3 aan het Eemhavenplein - een zeer hoge financiële boekwaarde had, was er wel scepsis. Het advies was om een voorlopige kosten begroting te maken.

In januari 2015 werd het uitgewerkte plan gepresenteerd bij de toenmalige wethouder*. Maar voordat de financiële kant verduidelijkt kon worden werd al duidelijke gemaakt dat het plan planologisch niet haalbaar zou zijn. De wethouder* was planoloog en zijn agenda richtte zich vooral op grootstedelijke hoogbouw en stedelijke verdichting. Een geheel andere visie. 

In februari 2015, dus een maand later, werd het plan bij de plaatselijk stamtafel de ‘Keientrekkers’ gepresenteerd. Jan van ’t Hof schreef hierna een pleidooi voor de herbouw van de molen, die hij vervolgens inbracht als officieel burger initiatief. Uiteindelijk resulteerde dit in een raadsbijeenkomst. Helaas kreeg het plan in de raad geen meerderheid om verder uitgewerkt te kunnen worden.

Toen werd in april 2015 het ambitiedocument 'De Nieuwe Stad' door de raad aangenomen. Hierdoor werden bouwhoogtes tot 30 meter ook direct aan de Eemhaven mogelijk gemaakt.

Deze ontwikkelingen hebben een betrokken groep Amersfoorters op de been gebracht. Zij hadden - en hebben nog steeds - een andere visie voor dit eeuwenoude havengebied. De droom die hen voor ogen stond was een geheel andere invulling van 'Blok 3' aan het Eemhavenplein dan een appartementencomplex. 

De groep zag zich daarom genoodzaakt om zich te verenigen en een stichting - Stichting Vrienden van de Eemhaven - op te richten om deze visie verder uit te dragen. Uiteraard doen zij deze werkzaamheden geheel onbezoldigd.  

oliemolen2 1* Het betreft hier de wethouder P. van den Berg. Van den Berg heeft Amersfoort inmiddels verlaten en is als gedeputeerde, namens D66, geïnstalleerd in de provincie Utrecht.

Klik hier voor meer informatie.

Ruud Luchtenveld

Ruud Luchtenveld 320

Voorzitter

Woonplaats Hoogland, gemeente Amersfoort

Reeds op jonge leeftijd ontwikkelde ik belangstelling voor politiek en openbaar bestuur. Na een juridische opleiding aan de Rijksuniversteit Utrecht werkte ik aanvankelijk voor de Kamer van Koophandel en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook was ik enige jaren advocaat. Maar de blauwe draad in mijn leven is toch politiek en openbaar bestuur. Ik was erg lang gemeenteraadslid en ook bijna 12 jaar wethouder in mijn geboortestad Amersfoort. Ook was ik ruim acht jaar lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer , enkele jaren lid van Provinciale Staten van Utrecht en wethouder (van buiten de raad) van Lelystad.

Ik heb grote affiniteit met ruimtelijke ontwikkelingen, leefbaarheid , toerisme en recreatie en verkeer. Als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Eemhaven zet ik mij in om de kwaliteit van de prachtige Eemhaven en de relatie met de historische binnenstad van Amersfoort te behouden en waar mogelijk te versterken, waarbij ik uitdraag dat eventuele nieuwbouw met respect voor de haven , de historie en de leefomgeving behoort plaats te vinden.

Joke Sickmann

Joke Sickmann2

Bestuurslid

Woonplaats Amersfoort

Ik ben in Amsterdam geboren, in Amsterdam-West, in het stadsdeel dat nu ook wel de Baarsjes wordt genoemd. In de negentiende eeuw was dat nog een tuindersgebied. Halverwege de jaren ’50 heb ik de opleiding Sociaal Cultureel Werk gevolgd aan de Katholieke Sociale Academie “de Aemstelhorn”, Mijn school stond – bij wijze van spreken – in de achtertuin van het Rijksmuseum. Die opleiding heeft mijn richting in het leven bepaald.

In 1991 heb ik mij gevestigd in Amersfoort. Na verloop van tijd ben ik actief geworden in het Soesterkwartier. In 2000 heb ik samen met Jan Wery een fotoboek over het Sasje gemaakt. Het Sasje was het volkswijkje vlak bij de Eem, thans Eemplein en dus achter de voormalige Oliemolen, later de fabriek van Van Nieuwenhuizen. In 2003 heb ik samen met enkele andere Amersfoorters Siesta (Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort) opgericht. Na tien jaar Siesta was het tijd om mij wat meer te gaan verdiepen in andere onderwerpen. Amersfoort is een zeer mooie en ook gastvrije stad. De geschiedenis ligt hier voor het oprapen.

Ik wil mij graag inzetten voor een leefbare samenleving. Ik geloof dat wij Amersfoorters, in respect voor elkaar en in goede samenwerking, veel tot stand kunnen brengen. De Eemhaven is een prachtig gebied. De Eem is van grote betekenis voor de geschiedenis en de ontwikkeling van onze stad. Ik wil daarom graag een goede vriend van de Eemhaven zijn. Het is voor mij beslist de moeite waard om mee te werken aan de doelstellingen van de Stichting Vrienden van de Eemhaven.

Isabel Son

Penningmeester

Woonplaats Amersfoort

Ik ben econoom, met een MSc van de Universiteit van Amsterdam en een MBA van Columbia Business School, New York. Ik ben een financieel onderlegde, professioneel opgeleide business strateeg en heb meer dan 25 jaar internationale commerciële ervaring.

Ik woon al ruim tien jaar in Amersfoort en in die tijd heb ik zeer veel zien veranderen in de stad. Natuurlijk is de ontwikkeling niet te stoppen en ook in Amersfoort is er behoefte aan woonruimte voor meer en meer mensen. Maar hierbij zie ik het belang van een evenwichtige ontwikkeling, waar ruimte is om te wonen, werken én recreëren. Het stadshart moet niet alleen woon- en werklocaties bieden, maar ook leefbaar zijn. We moeten met vooruitziende blik onze ruimte inrichten en letten op goede menselijke verhoudingen, die de ruimte aantrekkelijk en leeftbaar houden. Voor mij is een leefbare omgeving ook een mooie omgeving, waar je graag bent en geïnspireerd wordt. De verstedelijking is niet af te remmen, maar we hoeven niet te leven in een betonnen maanlandschap.   

Amersfoort heeft een zeer lange historie en deze heeft veel te maken met de Eem en de Eemhaven. Dat moet voor mij ook zo blijven en daarom zet ik me graag in voor de Stichting Vrienden van de Eemhaven. Wat moet de ontwikkelingsrichting zijn van Amersfoort en wat de rol van de Eem rivier hierin? Toegang tot het water en de waterkant is voor het leefbaar houden van een verstedelijkte omgeving van essencieel belang. Vele steden gingen ons al voor - Barcelona, Parijs, New York, maar ook Gouda en Zwolle -. Ruimtelijke inrichting vraagt om afwegingen maken. Door mijn rol als bestuurslid SVE hoop ik in deze discussie een toegevoegde waarde in te kunnen hebben. 

Paul Schulten

Bestuurslid

Woont in Amersfoort.

Ik woon nu al weer meer dan 25 jaar in Amersfoort, met erg veel plezier. Dat is langer dan in welke andere plaats ook, dus wel een bewijs dat mijn vrouw en ik ons  hier thuis voelen. Beiden afkomstig uit Twente, uitgezworven via Groningen en Amsterdam naar Nieuwegein is dit wel echt het middelpunt van Nederland voor ons. Goed bereikbaar vanuit alle windstreken, alle landschappen aan je voeten, hoe mooi wil je het hebben?

Ik heb Sociale Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik denk niet dat ik die keuze weer zou maken, mocht ik het opnieuw doen, maar in ieder geval is toen wel mijn belangstelling voor steden en gebiedsontwikkeling al ontstaan. Het waren lange treinreizen vanuit Twente, dus niet verwonderlijk dat ik na mijn studie bij NS ging werken, vanzelfsprekend in de ruimtelijke ontwikkelingshoek. Na zo’n 25 jaren besloot ik dat het tijd werd voor iets anders en ben ik voor mezelf begonnen als projectmanager met bijzondere aandacht voor gebiedsontwikkeling en mobiliteit. Ik ben sindsdien in veel stedelijke gebieden werkzaam geweest, vooral in stationsgebieden. Dat doe ik eigenlijk nog steeds, ik vind stations en hun omgeving fascinerende brandpunten in steden. Verder tennis ik erg graag (bij Randenbroek) en hou me ook bezig met Transactionele Analyse, een sociaal-psychologische ontwikkelingstheorie.
 

En wat brengt me bij de SVE? Zo’n drie jaar geleden zijn wij uit Kattenbroek verhuisd naar het GIldenkwartier. Een Vinex-wijk waar we het erg naar onze zin gehad hadden, maar toch begon het centrum steeds meer te trekken. En dat is een goede keus geweest, zo vlak bij de haven en de oude stad. Van nabij zie ik dus hoe vitaal het gebied rond de Eemhaven zich ontwikkelt en hoe het water zo’n aantrekkingskracht heeft. Een prachtige plek met nog veel meer potentie, waar ik graag energie in wil steken. En ik zie ook wel ontwikkelingen en initiatieven, die me zorgen baren, dus ik zoek graag mee naar de beste mix tussen het nieuwe en behoud van het goede. Omdat ik beroepshalve veel met en voor overheden werk, vind ik het bovendien een verrijking voor mezelf om in een burgerinitiatief als de SVE mee te draaien. En ik hoop beide werelden te kunnen voeden.

Henk van Oostrum

Henk van Oostrum 5Bestuurslid

Woonplaats Jericho, Amersfoort

 

Hallo ,

Daar ik een bewoner ben van de wijk Jericho in Amersfoort en aan de Eem woon op de Eemzijde en ik ook bijna dagelijks op de Eem vaar, wil ik me graag inzetten voor de stad en mijn woonomgeving. Daarom heb ik me aangesloten bij de SVE.

De Stichting Vrienden van de Eemhaven / SVE zoekt versterking

Wij zoeken nog meer enthousiaste Amersfoorters die zich graag willen inzetten voor het gebied langs de Eem. Mensen, die net als wij denken dat het Eemhavengebied en de toekomstige ontwikkeling hiervan belangrijk is voor de toekomstige leefbaarheid van Amersfoort. Naast bedreigingen qua hoogbouw zien we ook heel, heel veel kansen! Maar daarvoor is het wel nodig dat er een evenwichtig debat wordt gevoerd, ook met inbreng vanuit belanghebbende bewoners van de stad.

Kortom: heb jij ideeën over de inrichting van dit voor Amersfoort zo belangrijke gebied en wil je je hiervoor gaan inzetten? Wat wordt er dan van je gevraagd? Elke maand een aantal uren van je tijd. Ten eerste om onze vergadering bij te wonen. Maar daarnaast tijd om in onze activiteiten te steken, zoals het bijwonen van relevante gemeentelijke vergaderingen, het helpen organiseren van onze eigen activiteiten en wat er nog meer aan de orde is. Spreekt het je aan? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We heten je van harte welkom!